muziek ° activisme ° kunst ° diy ° theater benefiet ° film ° performance ° kritiek

Welkom in de Vondelbunker!

Verborgen in het Amsterdamse Vondelpark, onder de brug waar tram 3 overheen dendert, ligt een oude atoomschuilkelder uit het jaar 1947. Een bijzondere, muzikale plek, waar met behulp van Stichting Nulpunt sinds juni 2011 de door Schijnheilig geïnitieerde en gecoördineerde Vondelbunker met haar vrijwilligers op geheel eigenzinnige wijze een gratis toegankelijke en gratis te gebruiken ruimte beheert en faciliteert.

Wij beheren de ruimte met de volgende uitgangspunten:

 

1. Iedereen is altijd welkom:
De deur van de Vondelbunker staat altijd open voor iedereen. We willen graag een plek zijn waar niemand zich voelt uitgesloten. Wij willen een safe space zijn. Voel je vrij om je uiten, praat met iemand van de crew als je je ongemakkelijk voelt. Je hebt onze steun, en hopen ook die van jou te krijgen.

 

2. Niemand verdient moneyzzzz:
Wij zijn een non-profit ruimte gerund door een klein collectief van vrijwilligers, in een non-hiërarchische structuur. We doen dit uit liefde voor de ruimte en de underground. Wij proberen evenementen en programmeurs te hosten, voor wie het moeilijk is om een locatie in Amsterdam te vinden. Al het geld dat wij door middel van donaties krijgen wordt rechtstreeks ingezet voor het open houden van de deuren. Omdat geld buiten het programmerproces wordt gehouden, blijft succes van een event een radicaal onmeetbare en persoonlijke ervaring. Daarom maakt de Vondelbunker graag gebruik van de slogan: mislukken is een optie! 

 

3. Faciliteren & samenwerken:
Wij zijn een ruimte die faciliteert! Wil je met onze ruimte aan de slag, heb je interessante gedachten en ideeën? Ben je momenteel op zoek naar een geschikte plek voor je tentoonstelling of preformance? Of heb je een ander idee? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen en nieuwe ideeën. Door samen te werken met organisatoren en uitvoerders als gelijkwaardige zijn we in staat om iedereen vrije ruimte te bieden voor grenzeloos experiment

 

4. Niemand vraagt moneyzzzz:
Ondanks dat we in het centrum van Amsterdam zitten en niet een gekraakte ruimte zijn, vragen we nooit onze bezoekers om entreegeld. Iedereen is welkom. Toch moeten we elke maand onze huur en de elektriciteitsrekening betalen. Hoe is dit mogelijk? Door jouw steun!

 

5. Ondersteuning & solidariteit
We beheren deze ruimte sinds 2011. We hebben dit altijd kunnen doen door jullie gulle donaties; je kan helpen in de vorm van een donatie aan de bar, of door ondersteuning in de vorm van tijd als vrijwilligerswerk. Wil je bij ons komen vrijwilligen? We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!

 

Activiteiten in de Vondelbunker

De vaste baravond is er op de donderdagavonden, onder verschillende noemers zoals De Activistische Salon en KONTRA:BAR. Deze en andere activiteiten worden verder aangekondigd in de agenda (zie hiernaast of boven in het menu).

Beatkelder. 01-01-1960

De Vondelbunker is: cultuur & tegencultuur

De Vondelbunker heeft het doel te kunnen fungeren als podium, springplank en ontmoetingsplek voor de beginnende, zoekende of al gevestigde artiest, organisator, curator, redevoerder, idealist, anarchist of improvisator met een eigen verhaal; een host te zijn voor onvermoede ervaringen voor de nieuwsgierige bezoeker, verdwaalde fantast of dakloze avonturier en iedereen die ook zonder voorvoegsels door het leven willen of zullen gaan.

De Vondelbunker is: systeemkritiek & activisme

Tegelijkertijd wil de Vondelbunker in directe of minder directe vorm een kritische spiegel zijn naar de maatschappij. Door geen subsidies te vangen en volledig op donaties en vrijwilligers te draaien, geen entree te vragen en standaard geen vergoeding te vragen voor gebruik van de ruimte, maar daarentegen al haar gebruikers enkel te vragen om creatieve inzet en een open samenwerking, wil het tegelijkertijd de gure wind van de huidige winsteconomie aan de kaak stellen en als ook een plek zijn waar gespeeld kan worden met alternatieve vormen van creatie, productie, dienstverlening en kapitaal.

De Vondelbunker is: voor samenwerking & onderzoek

De Vondelbunker vult haar programma voor het merendeel in samenwerking met andere partijen. We staan open voor samenwerking met individuen, groepen en organisaties, met voorkeur voor concepten en ideeën waarbij onderzoek, experiment en kritiek een van de grondslagen zijn en men weet om te gaan met een non-profit DIY werkwijze in combinatie met de enthousiaste vrijwilligers van de Vondelbunker.
Voor partijen met financiele armslag, al dan niet door sponosoring of subsidiering gelden aanvullende voorwaarden. Meer hierover en over het hoe-en-waarom van het samenwerken valt na te lezen op de ‘Hoe werken we?’-pagina.

Geschiedenis van de Vondelbrug

Wij wisten dat we een bijzonder plek in gebruik mochten nemen, maar door de jaren heen bleek pas hóe bijzonder deze oude brug is met haar atoombombestendig gedachte schuilkelder.

De Vondelbrug als klankkast van de jeugdcultuur: een kleine geschiedenis vol muziek

Al snel ergens in de jaren ’50 zat er muziek in deze bunker door een tijdelijk verblijf van een Rock-n’Rollschool annex jongerencafé waar, naar men weet te vertellen, de jeugd heimelijk haar eerste schreden in het liefdesleven zette.

Het zou zo maar kunnen dat één van die jongeren van toen in 1968 nog eens een kijkje ging nemen, omdat ze gehoord hadden dat een deel van de bunker weer een nieuwe invulling had gekregen als eerste, echte jongerencentrum van Amsterdam: de Beatkelder ‘Lijn 3’, vernoemd naar de nog steeds overdonderdenderende tram. Ondanks haar, door financieel wanbeleid, korte bestaandstijd heeft deze Beatkelder historie weten te schrijven met een spontaan nachtelijk optreden van het op dat moment al doorbrekende Pink Floyd.

In de jaren daarna heeft de schuilkelder vele rare kostgangers, klaplopers, opgeschoten jeugd, punkers en anarchisten, doerakken, fietsenmakers en muzikanten gehuisvest, middels illegale feestjes, kortstondige huur of tijdelijk gebruik. Was het in de brug een keer niet rumoerig, dan wel om haar heen. De brug was en is altijd vergezeld geweest door rondreizende muzikanten en theatermakers die hun kunsten aan het voorbijstruinende publiek tonen, onvermoed van de vele alcoholisten, daklozen en alternatieven zoals punkers, anarchisten en graffiti-bendes die zich op gezette tijden elkaar rondom deze plek ontmoeten.

De muziek kreeg uiteindelijk rond het einde van de jaren tachtig permanent een plek in de bunker, toen het deel van de voormalige beatkelder werd omgetoverd werd tot oefenruimtes voor bands waar nog altijd dankbaar gebruik van wordt gemaakt door een vrolijke mix van aanstormend talen tot al zeer bekende gesettelde bands.

In de atoomschuilkelder vestigde zich uiteindelijk in de vroege zomer van 2011 een nieuwe vrijplaats: De Vondelbunker.

Waar we zitten:

De Vondelbunker is te bereiken via de meest rechteringang van de brug (Vondelpark 8a).

Beelden van vroeger:
Beatkelder Lijn Drie [onder de Vondelparkbrug te Amsterdam] geopend door Wethoud…

Zie ook: Hippies in het Vondelpark (1971)