LOCATIE

Verborgen in het Amsterdamse Vondelpark, onder de brug waar tram 3 overheen dendert, ligt een oude atoomschuilkelder uit het jaar 1947. Een bijzondere, muzikale plek, waar de Vondelbunker met haar vrijwilligers op geheel eigenzinnige wijze een gratis toegankelijke en te gebruiken ruimte beheert en faciliteert.

Adres:

Vondelpark 8a, Amsterdam
De Vondelbunker zit onder de Vondelbrug die van de Eerste Constantijn Huygensstraat naar de Van Baerlestraat loopt.

Geschiedenis van de Vondelbrug

Het eerste ontwerp van de Vondelbrug is al van voor de Eerste Wereldoorlog. Maar door o.a. dwarsliggen van het Vondelparkbestuur, diverse economische crises en de Tweede Wereldoorlog kon de brug pas na in 1947 worden opgeleverd. Sinds de opening hoeven Amsterdammers niet meer om het Vondelpark heen te rijden om naar de andere kant van de stad te komen.

De brug heeft kenmerken van de architectuurstroming Amsterdamse School .

De Vondelbrug: een geschiedenis vol muziek

Het vergaat gaat dat de Vondelbunker ergens in de jaren ’50 tijdelijk het verblijf was van een Rock-n’Rollschool annex jongerencafé.

Later, in 1968, kreeg een deel van de bunker weer een nieuwe invulling. Namelijk het eerste, echte jongerencentrum van Amsterdam: de Beatkelder ‘Lijn 3. Vernoemd naar de nog steeds overdonderdenderende tram. Ondanks haar, door financieel wanbeleid, korte bestaandstijd heeft deze Beatkelder historie weten te schrijven met een spontaan nachtelijk optreden van het op dat moment al doorbrekende Pink Floyd.

In de jaren daarna heeft de schuilkelder diverse vele gebruikers. Er worden illegale feestjes georganiseerd, er is een fietsenmaker en het hele Vondelpark ligt vol met hippies van overal en ergens.

De muziek kreeg uiteindelijk rond het einde van de jaren tachtig permanent een plek in de bunker, toen het deel van de voormalige beatkelder werd omgebouwd tot oefenruimtes voor bands. En tot de dag van vandaag wordt er door diverse bands in de Vondelbunker geoefend.

In het laatste ongebruikte deel van de Vondelbrug bevestigde zich uiteindelijk in de zomer van 2011 een nieuwe broedplaats: De Vondelbunker.

Beelden van vroeger:

Beatkelder Lijn Drie [onder de Vondelparkbrug te Amsterdam] geopend door Wethoud…