Join now! Theatrical Performance Parade & why we demonstrate: a call to action

Amsterdam is heel snel aan het veranderen in één groot hipster-franchise-paradijs.

*** Demonstreer daarom vandaag mee met de Theatrale Perfomance Parade voor behoud van de ADM. de Bajesdorp en Villa Friekens. Maar vooral ook tegen de vrijheidsvernietigende ‘Hollandse handelsgeest’! Kom nu naar het Daniël Meijerplein! Zie: https://www.facebook.com/events/1170108146336547/ ***

De ‘Hollandse handelsgeest’ heeft sinds jaren de wind flink in de zeilen gekregen in de hoofden van de bestuurlijke stads-elite en haar burgervader van der Laan: glunderend genieten deze lieden van hun klinkende resultaten: de pracht en praal dat glinstert langs de IJ-oevers en met een ongekende hoeveelhoed aan institutionele vrijetijdscultuur waar je u tegen zegt.

De kwantiserende zelf-mens kan zijn geluk daarbij niet op met de zich als schimmeldraden aaneenrijgende kraamkamers van de superbiocultuur – van de oude Shell-toren naar het Soho-paleis bij de Dam en van de IJskuypjes tot en met de Buonchiorno’s waar de zorgvuldig uitgestalde biobodywellness en duurverkochte uniciteitsproducties blijmoedig in je gezicht stralen om je aandacht, is de boodschap helder: ‘maak je geen zorgen, hier is het goed’

Het goede leven, met een beetje DIY hier en snufje eigenheid daar, dat is echt overal voor een goede prijs af te halen. We kunnen ons in Amsterdam tegenwoordig wanen wat we willen! Hippie voor een dag? Check! sporter voor een uurtje? Done! Cultuurrrrsnuiverrrr voor een avondje, of schipper van de woele baren op ‘t IJ? Check, check, paycheck. En genieten maar!

Maar, genieten van wat?

De schijn van ‘eerlijk’ en ‘ambachtelijk’, de belofte van ‘uniek’ en ‘traditie’ beginnen te vervelen, als suikerspinnen vervliegt het zoet al voordat het op de tong valt.

De perfecte blend van al die ons wel te gevallen smakelositeiten dat de stad wil zijn levert ons vooral hordes tussen Sale en Sail schipperende koop- en sensatieverslaafden op, met in de ene hand een glas glutenvrije, licht-mousserende biorosé en de andere grijpend in zorgvuldig geselecteerde, handgeschepte groentechips voeteren ze ongeremd – is gezond he, je even lekker laten gaan! – op dat ge-cultuur-zonder-gebruikshandleiding en moraalridders-met-een-punt-ofzo, terwijl een welverdiend korte-termijn-lijntje zorgvuldig het goede neusgat in wordt gejast..

Cultuur, dat moet net zo lichtverteerbaar zijn als hun werkweek-dieet, lekker luchtig als een krackertje.

Niemand, ook wij niet, ontkomt bij tijd en wijle aan zinloos consumeren, weet je. Of en toe best lekker, joh. Gewoon doen hoor! Het zal ons, de vrijwilligers van de Vondelbunker, eerlijk gezegd allemaal een heidense worst wezen hoe men het leven leeft en cultuur beleeft. Ware het niet dat de schimmelparelmoer van hipsterische verjupping nu echt, nu dan toch werkelijk, subiet en absolutement tot een verrotting van het Amsterdamse klimaat en leefbaarheid van de stad aan het leiden is! Zelfs de doelgroep is dit zat.

Maar de vervolmaking is in zicht, dus moet en zal het komen! Crisis of geen crisiis, geld of geen geld. De ambtenaren en investeerders zien hun kans schoon. Het is nu, of nooit. Die cynische en egeoistische houding toont zich nu langamerhand als het ware gezicht van het radiicale vrije-marktdenken dat ons al zo lang in de greep houdt. Het tast de leefklimaat van de straat aan door 1 voor 1 de pijlers van onze vrijzinnige culturele samenleving omver te werpen.

En op dit moment zijn de vrijplaatsen aan de beurt.

Die paar vrijplaatsen waar het nog echt draait om de goede zorg van de directe eigen omgeving, om het samenwerken, om het overleven met minimale middelen en tegen wil en dank toch vaak gevaarlijk dicht bij een oervorm van het leven staan.

Die paar plekken waar onbevreesd wordt nagedacht over en geëxperimenteerd met alternatieven voor de huidige maatschappij – waar gek genoeg iedereen wat over te mopperen heeft.

Die paar plekken die zo rijk zijn met intensieve internationale netwerken en plek bieden aan ongekende kruisbestuivingen, de hubs waar mensen leren om de zorgen op zich te nemen voor een wereldwijd gezond en divers cultureel klimaat en zich succesvol kritisch opstellen tegen de status quo.

Die paar plekken worden als onkruid op de de biobak van de ongwenst verleden tijd geplempt.

ADM, Bajesdorp, Villa Friekens.

Zij worden bedreigd of hebben al verloren. Villa Friekens is dood. Bajsdorp is zwaar gewond en het ADM – de walrus onder de alternatieve gemeenschappen van Amsterdam – wordt zorgvuldig en onophoudelijk zwakker en zwakker gemaakt, met een plura aan juridische procedures en politieke malversaties waar ieder weldenkend mens van zou schrikken!

En zonder onze hulp is het snel over. En dat willen wij niet!

De Vondelbunker vraagt daarom, ook namens Schijnheilig, aan iedereen om deze plekken te steunen. Vandaag, morgen en voor altijd!